Tulojen ja menojen kirjaaminen

Minulle ei ole tapana tehdä mitään lupauksia uuden vuoden kunniaksi, mutta jotain ajatuksia vuoden vaihtuminen kuitenkin aina herättää. Tänä vuonna se herätti ajatuksia omasta rahan käytöstä, ostokäyttäytymisestä ja säästämisestä.

Rahankäyttöni on tässä loppuvuoden aikana ollut vähän turhan höveliä, joten jotain järkeä tähän varmasti olisi syytä saada. Sukan varressa on tietenkin aina tilaa ja mielessä on muutama rahareikä, mihin sitä rahaa voisi vähän säästää. Lähinnä pientä pintaremonttia kotiin, uutta tapettia kaipaisin kovasti melkeinpä joka huoneeseen ja muutamaa kalustetta ja sen sellaista.

Ajattelin nyt ainakin tammikuun ajan pitää kirjaa tuloistani ja menoistani. 
Mitään budjettia en sen paremmin tee, enkä aseta mitään tavoitesummaa säästöön jäävästä rahasta, tuo kuulostaa mielestäni jo turhan stressaavalta ja siltä, että kyllästyn nopeasti ja homma jää. Toivon tämän kirjaamisen kuitenkin vähän hillitsevän rahan käyttöä ja että tämä laittaisi vähän miettimään ennen ostopäätöstä.

Vähän saisi tarkemmin myös miettiä tarpeita ja haluja. Olen onnistunut viime vuoden aikana tekemään kyllä hankintoja, mistä minulle on iloa pitkään. Näihin pitäisi pyrkiä ja yrittää pysyä loitommalla niistä haluista, jotka tuovat iloa vain hankintahetkellä. Esimerkiksi Kainon merinovillaleggingsit ja Ten Pointsin nahkanilkkurit ovat tällaisia hankintoja. Tulee vain hyvä mieli joka kerta niitä pukiessa. Tuotteet ovat laadukkaita ja kestävät käytössäni vuosia.
Mutta kyllä niitä turhia hankintojakin on tullut tehtyä ikävän paljon, ihan liikaa..

Säästäminen
Pieni vuosilukuvirhe kuvassa. Instagramin puolella huomattiin, itse en varmaan olisi ollenkaan huomannut. ;)

Säästäminen

Ensimmäinen kuva on otettu 2.1 aamupäivällä, enkä ollut vielä ehtinyt ostamaan mitään, koska viikonloppu vierähti kotosalla. Sunnuntaina sain myytyä paljon tyttöjen pieniä vaatteita Facebookin kirppiksellä.
Menot osioon on tähän mennessä kirjattu luistelukypärä Eeville, kaupassa käynti ja kirppistuotteiden postituksia. Yhtään aletilausta en ole sortunut vielä tekemään tai mitään turhaa ei ole tullut hankittua, mutta vuosihan on tosi vielä ihan aluillaan. ;)

Saapa nähdä kuinka tässä käy!
Saiko vuoden vaihtuminen teitä miettimään rahan käyttöä ja omaa ostokäyttäytymistä?

- Pia

8 kommenttia

 1. Meillä on ollut jo pitkään käytössä tulo-meno-app joka on ihan huippu. Sen avulla esim. huomattiin että menee liikaa rahaa ruokaan yms., helppo alkaa rajoittaa menoja kun näkee kuun lopussa mihin asiaan on mennyt minkäkin verran :) Nykyään tilataan ruokakassit kotiin ja säästetään satoja euroja kuussa kun ei olla itse siellä kaupassa valikoimassa tiesmitä hetken mielijohde-turhuuksia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tällaista silmien avaamista juuri itsekin kaipaan. Kun kirjaa ylös, niin on helpompi kuun loputtua katsoa, mikä meni vikaan vai menikö mikään. :)
   Ruokakassi-palvelusta on kyllä muutkin sanoneet, että rahaa säästyy. Juurikin noitten mielihaluostojen takia, kun on pakko suunnitella valmiiksi asioita. Itse en ole vielä kokeillut, ehkä pitäisi! :)

   Poista
 2. Olen jo usean vuoden ajan seurannut rahan menoa Marttojen ilmaisella excel-taulukolla.Laitan sulle tähän linkin jos kiinnostaa. http://www.martat.fi/rahat/talouden-suunnittelu/
  Pampun kanssa samaa mieltä siitä että ruokakauppaan menee paljon ja siitä voi myös säästää toisin kuin monesta muusta menosta.

  VastaaPoista
 3. Samoilla ajatuksilla täällä. Omaa/perheen rahankäyttöä on ajoittain ihan hyvä seurailla ja juurikin pohtia onko kaikki tarpeellista.
  Meillä on pienoinen loma tiedossa ja vuoden vaihteessa teimmekin lupauksen, että keskitymme ruokaostoksiin, niissä kun pystyy säästämään aika paljonkin. Tarkoitan että ruokaa on ostettava, mutta valinnoilla saa vaikutettua loppusummaan ja silti jokaisen vatsa on varmasti täynnä, pöydässä hyvää sekä terveellistä ruokaa.
  Tästä on hyvä jatkaa vuotta eteenpäin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelmallisuudella ja ruokalistalla saisi kyllä järkevöitettyä ruokaostoksia ja varmasti kauppalaskut pienenisi paljon!

   Poista
 4. Mä pystyn helposti olemaan shoppailematta ylimääräistä ja vaatteita kierrättyy jonkun verran siskoilta ja kavereilta niin itselle kuin lapsillekin, mutta perheen yhteisiin reissailuihin ja harrastuksiin (kylpylät, laskettelut ym) ja herkutteluihin hölvääntyy kyllä rahaa välillä vähän turhasti.
  Lapsia pyydän välillä kirjoittamaan (tai pienintä kertomaan) mitä vaatteita he mielestään tarvitsevat (ja näin teen itsekin), silloin tulee vaatteita, kenkiä ym. ostettua harkitummin kun hankkii pääsääntöisesti vain oikeaan tarpeeseen.
  Meillä harkitaan kaikkia päivittäisostoksia isompia juttuja aina, joten muutosta tähän ei ole tulossa.
  Iloista uutta vuotta sinne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin teille! :)
   Reissaaminen on kyllä tosiaan kallista lystiä!

   Poista

Ilahdun jokaisesta kommentista! :)

Sivun alkuun