Hiusten lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen

Teinpä tuossa maanantaina jotain, mitä en ehkä niin kovin pitkään ollut ajatellut tekeväni. Otsikosta varmaan voi jo päätellä, että nyt lähti rouvalta tukka!
Nopea, mutta harkittu päätös, eikä yhtään kaduta.

Hiusten lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen

Kävin siis kampaajalla! Edellisestä käynnistä on aikaa melkein kaksi vuotta. Hiukseni ovat aina olleet pitkät. En ole niitä kovinkaan montaa kertaa edes värjännyt, raitoja on muutaman kerran laitettu, mutta viime kerrasta on vuosia aikaa. Latvatkaan ei hetkessä mene huonoksi, joten kampaajalla käynneille ei ole juurikaan ollut aihetta. Nyt hiukseni oli kuitenkin kasvaneet jo aika pitkäksi, ihan liian pitkäksi. Ylipitkät hiukseni oli aina ponnarilla, useimmiten nutturalla. Laitoin pariin Facebook-ryhmään kuvaa alkutilanteesta leikkaamista pohtiessa ja moni tuttu sanoi, että enpä tiennyt edes, että hiuksesi on noin pitkät! No niinpä.

Hiukset on minulle aina ollut tärkeät ja olen tykännyt pitkistä hiuksista. Nyt ajattelin, että pituutta voisi lähteä enemmänkin. En kuitenkaan halunnut, että ihanat hiukseni lakaistaan kampaamon lattialta roskiin!

Muistin jostain lukeneeni hiusten lahjoittamisesta. Luulen, että se oli tämä Jenni's Hairdaysin postaus, mikä oli jäänyt mieleeni. Olen tuon postauksen lukenut yli vuosi sitten, mutta silloin se ei sen enempää tunteita tai ajatuksia herättänyt, mutta mieleen oli ajatus hiusten lahjoittamisen mahdollisuudesta kuitenkin jäänyt.

Googlettelin ja kyselin neuvoja ja sain selville, että Suomessa ei mikään taho kaiketi ota hiuksia vastaan. Moni linkitti juurikin tuossa Jenninkin postauksessa mainitun Englantilaisen Little Princess Trust -hyväntekeväisyysjärjestön sivut. Sivusto vaikuttaa luotettavalta ja siellä on hyvät ja selkeät ohjeet, miten tulee toimia. Little Princess Trust ottaa hiuksia lahjoituksena vastaan ja he valmistavat peruukkeja lahjoitettavaksi lapsille, jotka ovat syystä tai toisesta menettäneet hiuksensa. Järjestö on toiminut yli 10 vuotta ja se kerää hiusten lisäksi myös varoja syöpätutkimuksen tukemiseen.

Lahjoittaminen on helppoa, jos hiuksilla löytyy mittaa. Tässä muutama ohje!

Lahjoitettavat hiukset:
- leikattava letti tulee olla vähintään 17cm pitkä
- hiusten tulee olla puhtaat ja ehdottomasti kuivat (ei muotoilutuotteita)
- hius voi olla värjätty (luonnolliset värit)
- hius voi olla suora tai kihara, myös permanentti on ok
- saa olla satunnaisia harmaita (enintään 10%)
- hiukset säilyvät, joten myös pitkän aikaa sitten leikatut hiukset käy,
jos ne on letillä ja hyvin säilytetty

Hiukset laitetaan letille, kuminauha molempiin päihin. Ja leikataan! Letit laitetaan puhtaaseen, suljettavaa pussiin ja lähetetään Postilla eteenpäin!

Hiusten lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen

Ja melko pitkät hiuksethan minulle silti jäi! Lahjoitettavien hiusten minimipituus on 17cm, minulta lähti kolme 37cm pituista lettiä!
Olen muutokseen erittäin tyytyväinen, eikä se edes tunnu kovin radikaalilta. Hiukset saa edelleen hyvin kiinni ja samat letit onnistuu, mitä olen ennenkin hiuksiini tehnyt.

Hiusten lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen

Oletko sinä joskus lahjoittanut hiuksiasi hyväntekeväisyyteen
tai onko asia käynyt koskaan mielessä?

- Pia

26 kommenttia

 1. Onpas ihana idea lahjoittaa hiukset hyvään tarkoitukseen! Ja tosi kivasti sopii tuo uusi lyhyempi malli :)

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas hyvä idea! Hui kamala miten lyheni hiukset, mutta lyhyemmät hiukset sopii kyllä hyvin sulle.

   Poista
 3. Ohhoh, ei olisi tullut mieleenkään että hiuksia voisi lähettää hyväntekeväisyyteen! Ja sulla on todella ollut pitkät hiukset. Itsellä on vähän sama tilanne, aikuisiällä mulla on aina ollut pitkät hiukset, niistä leikataan kaksi kertaa vuodessa viisi senttiä kerralla, ei pahemmin muuta tehdä. Mun hiusten maksimipituus on silti kaukana tuosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika pitkäksi nuo näyttää kasvavan, hui! :)
   Ja senpä takia blogiinkin halusin kirjoitella. Että ihmiset tietäisivät tällaisesta mahdollisuudesta, jos vaikka joku muukin innostuisi. :)

   Poista
 4. Hieno muutos, hieno teko! :)

  VastaaPoista
 5. Hei, näyttää tosi hyvälle! Pitkät hiukset on kyllä jännä juttu, ne on ihanat mutta liian pitkät kuitenkin tylsät. Se missä vaiheessa pitää lopettaa kasvatus on vain hankala itse hahmottaa. Mutta tuo sun uus pituus on ihana: pitkä, mutta skarppi. Oot tosi kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Elsa!
   Ja viitaten muutaman viikon takaiseen keskusteluun: tuntuu, että lähti vuosiakin yhtäkkiä naamasta. Vaikka se ei ollut se mitä hain. =D

   Poista
 6. Hieno teko ja upealta näyttää myös uusi lookkisi :) Jos innostun leikkaamaan hiukseni, tiedän nyt mitä niille tehdä. Kiitos postauksestasi.

  VastaaPoista
 7. Wau mikä teko ja mitkä hiukset (sekä ennen että jälkeen). Mulla on ollut useamman vuoden jo pitkät hiukset. Viime viikolla niistä leikattiin 15-20 cm. Yleensä on leikattu vaan pari pakollista senttiä joka toisella värjäyskerralla. Mulla on ihan alaston olo, kun tissit näkyy hiusten alta eikä ponnari pysy enää edessä, jos sen sinne yrittää heilauttaa :D paras on se, että mies on mun lisäksi ainoa, joka on edes huomannut hiusten lyhenemisen. Että taitaa nää siltikin olla vielä pitkät :D mun hiuksia ei voi hyväntekeväisyyteen laittaa, koska mulla on jo nyt kolmekymppisenä harmaita varmaan jo liki toi kymmenen pinnaa. Kiitos suvulta tulevien geenien käyn 2-3 kk välein värjäyttämässä hiukseni ehkä seuraavat 30 vuotta ainakin :D

  Susta tuli muuten ihan tyttösen näköinen <3 sinne vaan messiin penkkariajeluille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ps. Sulla on muuten luonnostaan ihanan väriset hiukset!

   Poista
  2. Eipä ole kukaan tainnut minun "muutosta" huomata.
   Kiinni tuo on pääosin nyt ollut kuitenkin, joten ihan samalta näytän kuin ennenkin. =D

   Poista
 8. Heitin muutama vuosi sitten lapsena poisleikatun letin pois. En yhtään tajua miksi olin sitä säilyttänyt. Tännekin olisi voinut toki letin lähettää kun olisi tiennyt. Kiva kun jaoit tämän tiedon niin useampi tietää asiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu senpä takia kirjoittelin.
   Moni ei varmaan tällaisesta mahdollisuudesta tiedä. :)

   Poista
 9. Komppaan edellisiä: hieno teko ja nuo lyhyemmätkin hiukset käyvät sulle tosi hyvin.

  VastaaPoista
 10. Hei, onpa ihana että löytyi ajankohtainen kirjoitus. Olen siis haaveillut jo jonkin aikaa, että leikkaan ihan lyhyeksi ja lahjoitan hiukset tuonne samaan paikkaan. Aluksi suunnittelin kesäkaljua, mutta kun sain selville, että koko tukkaa ei ole pakko leikata, niin aloin kallistua hyvin lyhyeen tukkaan. Se odottaa sitten keväämmällä.
  Sulla on kyllä ollu hurjan pitjälkeen tukka, varmaan tuntuu kevyemmältäkin. Ja vaikka en ole sua aiemmin nähnyt, niin tuo uus mitta pukee sua. :)

  T. Anna

  VastaaPoista
 11. Törmäsin ihan sattumalta tähän sun blogitekstiin ja innostuin kovasti hiustenlahjottamisajatuksesta! Osaatko sanoa riittääkö, että hiuspätkä on kaikkinensa 17 cm vai pitääkö renksujen välin olla 17 cm?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole varma kyllä, luulisin, että kokonaispituudeksi riittää tuo 17cm. :)

   Poista
 12. Kaveri laittoi facebookiin linkin tästä ja ilahduin kovasti. Mennään huomenna leikkauttamaan tyttären (11 vee) vyötärölle asti ulottuvat hiukset lyhyiksi. Hän itse haluaa muutoksen ja kasvaahan ne takaisin jos ei tykkää. Jos kampaajalta vain onnistuu - ja miksi ei - otetaan hiukset talteen ja lähetetään eteenpäin.
  Olisi kyllä hyvä jos kampaamot tarjoaisivat itse tällaista palvelua. Tulisi varmaan enemmän lahjoituksia vaikka itse postittaminen ei tietysti kauhean paljon vaadi.
  Saa nähdä miten huomenna käy. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nih. Kampaamossa käytiin ja tukkaa lähti sellainen reilu 35 cm. Kampaaja teki siitä letin ennen leikkausta joten saatiin kaikki talteen ja ovat valmiina lähetettäväksi. Me tehtiin se. Tai tytär teki. Kiitokset hänelle. :)

   Poista
 13. Hei, olen itsekkin harkinnut hiusten lahjoittamista, mutta kävi mielessä tuollainen kysymys: Onko varmuutta että hiukset menevät sinne minne ne meille ilmoitetaan eikä niistä meidän hyväkuntoisista hiuksista tehdä mitään kalliita peruukkeja normi kuluttajille?

  VastaaPoista

Ilahdun jokaisesta kommentista! :)

Sivun alkuun