Saaristolaisleipä

 Leipuri Hiiva täällä taas, huomenta! ;)
Pari viikkoa sitten leivoin yhden satsin saaristolaisleipää.
On todella hyvää ja tytötkin tykkää!
Olen tehnyt samalla ohjeella monen monta kertaa ja aina leipä on yhtä herkullista!


Ainekset:
5dl piimää
40g hiivaa (itse käytin n.1½pss kuivahiivaa)
1dl siirappia
1½dl kaljamaltaita
1½dl kauraleseitä
1tl suolaa
1½dl ruisjauhoja
7-8dl vehnäjauhoja
½dl öljyä

Voiteluun siirappia ja kiehuvaa vettä.

1. Kuumenna piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva piimän joukkoon.
Lisää siirappi, maltaat, kauraleseet ja suola. Alusta taikinaan ruisjauhot ja vähitellen vehnäjauhot.
Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä mahdollisimman löysäksi.

2. Jaa taikina kahteen suorakaiteen muotoiseen vuokaan
(Itse käytän silikonivuokia. Ei tarvitse voidella ja leipä suorastaan tippuu pois vuoasta valmiina).
Pistele taikina haarukalla.
Peitä vuoat liinalla ja kohota vähintään tunnin ajan.

3. Paista leivät 175 asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 1 tunti.
Voitele leivät siirappivedellä ja jatka paistamista 150 asteessa puoli tuntia.
Peitä leivät leivinpaperilla paistamisen loppupuolella, ettei pinta tummu liikaa.

4. Voitele uunista otetut leivät siirappivedellä.

5. Kääri täysin jäähtyneet leivät muoviin.
Saaristolaisleipä on parhaimmillaan parin päivän kuluttua!


- Pia

6 kommenttia

  1. Monesti on ollut tarkoitus leipoa. Kokeilempa tällä reseptillä, kun olet sen hyväksi todennut ;)

    VastaaPoista
  2. Saaristolaisleipä on kyllä hyvää ja kylmäsavulohen kanssa ihan herkkua :) Pitääpä testata joskus ohjettasi.

    VastaaPoista
  3. Tää on kyllä tosi hyvää. Juuri aloin jouluksi tekemään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saaristolaisleipä kuuluu kyllä ehdottomasti joulupöytään! :)

      Poista

Ilahdun jokaisesta kommentista! :)

Sivun alkuun